Nieuws

Uit de oude doos

6 jul. 2012

Uien rooien met omgebouwde witlofrooier
Maatschap Buth rooide onlangs de winterplantuien. Ze rooien de uien dit jaar voor het eerst met een omgebouwde witlofrooier.

Op 28 juni rooide vader René en zoon Jorg Buth uit Dirksland (Z-H.) hun eerste winterplantuien, van het ras Troy. De akkerbouwers telen sinds enkele jaren winteruien, naast tweedejaars plantuien en zaaiuien. Samen met collega akkerbouwbedrijf Franzen Landbouw, eveneens uit Dirksland, werd afgelopen winter een zelfrijdende uienrooier aangeschaft

De uienrooier werd gebouwd door HeGro Agri Service uit Stad aan 't Haringvliet, op basis van een Franse Matrot M41H witlofrooier. De machine heeft overigens nooit bieten gerooid maar werd door fabrikant Dugave, eveneens uit Frankrijk, omgebouwd tot witlofrooier. Herbert Grootenboer, eigenaar van HeGro Agri Service, haalde de machine zelf uit Frankrijk.

Qua basis bleef de machine gelijk aan het witlofrooi-concept. Toch moest Grootenboer veel aanpassingen doen om hem geschikt te maken voor uien. Al met al kostte het toch tamelijk veel uren maar wanneer er vraag komt naar nog zo'n machine draait hij hier zeker zijn hand niet voor om. "Ik heb inmiddels twee van deze machines omgebouwd en iedere keer leer je weer hoe het beter kan", vertelt de constructeur, die sinds eind vorig jaar zijn eigen bedrijf runt.

De loofklapper werd ook al voor de witlof gebruikt maar wel iets aangepast. Zo is de vijzel nu hydraulisch bedienbaar. Tijdens het rooien van de eerste twee bedden kun je hem uitschakelen en het loof tussen de uien laten vallen. Zo krijg je geen rug met loof op het volgende bed. De diepte wordt via een brede taster elektronisch geregeld. Volgens Grootenboer gaat het klappen met klepels net zo goed als met messen.

De twee rooibekken zijn ieder onafhankelijk bedienbaar en hebben hun eigen brede taster. Het rooimes is 140 centimeter breed en bestaat uit één stuk. Dit rooit goed maar ervaring van de chauffeur is wel vereist. Ongemerkt kun je veel grond meerooien. Rooischijven zijn ook een optie. De schijven vooraan worden nog verder verbeterd qua instelmogelijkheden. De uien van twee bedden vallen achteraan op één zwad. Hier zaten vroeger de kleine voorraadbunker en ringelevator. Deze zijn nu overbodig geraakt. De Deutz V6- motor heeft 408 pk. Ruim voldoende voor het uienrooien.

De grond waar het uienzwad komt te liggen, wordt eerst door een hydraulisch aangedreven vijzel vlak gemaakt. Een rol drukt de grond verder aan. De winterplantuien worden direct opgeladen in kisten. Vervolgens gaan ze naar Wiskerke Onions in Kruiningen (Zld.). De uien kunnen niet eerst over een stortbak worden gedraaid. Dit zou namelijk te veel beschadiging opleveren. In de toekomst gaan de akkerbouwers proberen de uien op bedden van drie meter te telen. Voordeel hiervan is onder andere een meer uniformere grootte. Ook blijft het uienloof nu vaak in de sporen liggen waardoor het moeilijk is te klappen.

Bron Boerderij.nl